Galleri Ranrike   22 jan  1 mars  2016 

Ovan;

Musical Chair*,Trä, ståltråd, färg,  total höjd; 190 cm.


Varje betraktare ser det hen vill se. Det som finns finns oavsett om man ser det eller inte. I Musical Chair finns en möjlighet att se - om man intar en specifik position till verket - en parafras/remix av Theodore Gericaults målning Medusas flotte. Bilden gestaltar ett autentiskt och katastrofalt skeppsbrott som skedde för exakt 200 år sen när en fransk flotta seglade till Afrika i ett kolonialt ärende.


*Titeln anspelar på en lek som på svenska heter "Hela havet stormar". Där finns ett mindre antal stolar än antal deltagare. En ska bort för varje omgång tills en, vinnaren, är kvar.

Nedan;

Medusas flotte, remix av Gericaults målning med samma namn. Tempera 100 x 70

Förtingliga


Med mina målningar och skulpturer vill jag uppmärksamma förtingligandet och hur vi människor gör oss våra bilder och föreställningar.


Här följer två betydelser av förtingliga;


Dels, när vi med konsumtionssamhällets logik förtingligar mellanmänskliga relationer och ser på våra medmänniskor likt utbytbara varor. Vi bär alla - ur denna aspekt - ständigt omkring på våra egna varumärken. Genom den betydelsen av förtingliga får vi också förvrängda bilder av det verkliga livet.


Förtingliga kan även betyda att man föreställer sig ting och bilder ifrån bildfragment.


Bilden blir då platsen där betraktaren kan börja göra sig sina egna föreställningar.

 

Medusas flotte, remix av en detalj av Gericaults målning. Tempera 60 x 60